Tuesday, 1 May 2007

something happy for all of you

aku ni asyik post benda-benda sedih jak, kali ni nak share some mathematician jokes from my lecturer.... please mind my grammar and spelling, i know it suck.

I (dari lecture M6)
bath ni femes ngan hot air ballon, pas tu pada bulan april ada la dua org mamat ni naik hot air ballon. tapi ntah la kenapa nasib dorang malang sangat. masa dorang atas baloon tue, tb2 angin bertiup kencang lak, so drg tebang ke mana-mana tah.


dipendekkan cerita, time2 dorang panik nie..... ada plak satu mamat di bawah tgh duduk mengelamun. pas tu dua mamat malang dalam hot air ballon tu pon jerit.

"Can you tell us where we are?" (dengan menjerit2 sekuat hati)

mamat yang mengelamun tu jawab lambat giler, dalam 5 minit cam tu baru dia jawab, tapi dia jawab la.....

"you are under a big ballon and above the ground"

pas tu mamat malang tu becakap ngan kawan dia, "he must be a mathematician".
kawan dia pon tanya, "how do you know?"

mamat tu pon jawab, because
i : he took very long time to answer the question
ii : his answer is very precise
iii : but don't have any use whatsoever.


II (lecture M4)

1 org statistician, 1 org journalist ngan satu mathematician ni dalam keretapi di switzerland ka new zealand, aku pon ndak ingat. dari keretapi ni dorang nampak la banyak lembu meragut-ragut rumput segar di luar. time spring la katakan. pas tu dorng pon becakap la... ni la lbh kurang perbualan dorang.

journalist : semua lembu di switzerand/new zealand warna hitam putih kan.
statistician : tak la, semua lembu yang kita nampak melalui tingkap keretapi ni warna hitam putih.
mathematician : hurmm, sebenarnya, semua lembu yang kita nampak melalui tingkap keretapi dari bandar A ke bandar B melalui tingkap sebelah kiri (drg duduk bahagian kiri keretapi) berwarna hitam putih di bahagian yang kita nampak. bahagian yang kita tidak nampak masih tiada bukti dia berwarna hitam putih

III (lecture m4)

ada la satu org ni dia tanya soalan satu bahagi tiga dengan budak sekolah, engineer ngan mathematician. Ni la jawapan dorang.....

budak sekolah : 1/3
engineer : keluarkan kalkulator dia besar dan berkuasa tinggi, pas tu jawab 0.999999999 kepada 9 tempat perpuluhan.
mathematician : kuarkan sekeping kertas dan sebatang pen, tulis-tulis sampai penuh satu muka surat, pas tu dia jawab, don't worry, the answer is real and exist.

amaran : kepada budak math, aku tau ni lawak basi. tapi anda mesti ketawa jugak.
kepada yang lain2, kalau tidak paham, buat2 paham jak.
susah tau aku mau tulis benda happy-happy ni...

2 comments:

razif sidek said...

sebagai seorang yang bukan budak math yang telah membaca posting ini dari mula hingga habis, heh. memang sah iq saya rendah sbb lost! sekian.

sampulnak said...

hurmmm... kalau x paham tu maknanya, aku yang x pandai tulis.....

kita kenal ka razif?