Friday, 1 June 2007

RM1 dan Semporna

aku tidak pernah terfikir pasal benda ni, sampai la satu malam Han (adik aku) tiba-tiba bercakap.

Han : ko mau tau sing, aku rasa kan separuh daripada duit RM1 di Malaysia ni ada di semporna la.
Aku : Huh? kenapa kau, gila sudah, teda benda lain mau pikir?
Han : Ndak la, sebab masa aku d kk satu tahun kan, ndak pernah aku pandang pun RM1 ni. kalau ada, aku simpan2 jak dalam laci. tapi sejak aku di semporna ni, RM1 jak ada di dompetku. Cuba ko check ba dompetmu.
Sing : Iya la, ada 8 keping RM1.
Han : Ko pikir, di sini ko naik prebet (kereta sapu) p mana-mana pun, RM1 jak tambangnya. Kalau ko bagi dia RM10, 9 keping RM1 dia bagi balik sama kau.
Sing : pas tu, kalau dorang mengisi minyak pon suka ni isi RM7 la, RM4 la. alang-alang jak.
Han : iya, dorang mau save ba tu beli ikan di pasar. Kan di semporna ni org beli ikan masa petang. Selain prebet, penjual bakso (mee sup) pun banyak juga RM1 dorang.
Sing : aku ingat lagi masa dorang kasi naik harga jadi RM1.20 ndak da org mau beli ni. Hahahaha...
Han : pas tu, kalau orang di sini mengintuk (mempau) duit org, selalu memngintuk RM1 jak. Ndak dibagi pun kesian jugak.
Aku : ya, pas tu buat beli pisang goreng RM1 kenyang terus satu opis.
Han : Bukti paling kukuh pasal aku cakap terlampau banyak RM1 di semporna ni, masa kecoh pasal syiling RM1 palsu. Di semporna kan paling banyak notis dari tempat-tempat lain.
Aku : aku di semenanjung masa tu, ndak da aku tau apa-apa.
Han : ko ndak tau di sini, semua orang kecoh ni. Pi bank tukar duit. Pas tu kedai ndak mau terima syiling RM1 ni. Mmg susah la masa tu, sebab macam kekurangan RM1 semua org.
Aku : Kita ni merepek jak. tidurlah, jam 3 pagi sudah.
Han : kasi aku bangun aku kalau moyong datang besok.
Aku : OK.

Aku tiba-tiba teringat pasal ni lepas baca blog wawa. Rindu sama roihan, rindu juga sama semporna.

4 comments:

WaWa said...

haha.. lucu juga. kalo saya ni, kalo ada rm1 mau kasi habis ni cepat2. haha..

kasyah said...

bagus juga duduk di sana. mudah nak berjimat cermat.

kiranya di sana duit sen kurang digunakan ke?

sampulnak said...

duit sen guna jugak. tapi x sebanak duit RM1, hehheheheh

YANGX2 said...

i think i know this writer ...
rm1 ? bcoz harga barang di semporna kebanyakannyar rm9 .... jadi selalu ada rm1 jadi balance ... :)