Thursday, 29 November 2007

aspuri (Season 2 episode 1 - minggu suaikenal)

sangat cliche, setiap kali minggu suaikenal, mesti budak baru akan dibuli oleh senior untuk mengumpul tandatangan. berikut ialah di antara 5 perkara-perkara bodoh yang berlaku semasa minggu suaikenal yang masih aku ingat :

  • *budak tuyu disuruh meniup kipas eletrik sehingga berputar sebelum dikurniakan tandatangan.
  • kak haziah menyuruh seorang budak tuyu untuk mengulang dan menjerit sehingga semua aspuri dengar ayat yang dia sebut.

kak haziah lebih cute daripada kak zeq. abang h***f suka kak haziah, bukan kak zeq. *bulang. dan budak tuyu menurut perintah. jangan ulang perkataan bulang! budak tuyu mengulang lagi.

aku hanya mampu ketawa memerhatikan rancangan jahat haziah yang tidak berjalan dengan sempurna.

  • cikgu sejarah tingkatan 5 sangat cerewet. dia mahu kami memadam semua bekas garisan yang pernah digaris di dalam buku teks oleh batch sebelum kami. dan dia akan memeriksa sama ada kami telah melaksanakan arahannya atau tidak. maka malam hujung minggu itu, ramailah budak tuyu kelihatan memegang buku sejarah tingkatan 5 dan getah pemadam di sepanjang koridor-koridor aspuri .

  • seorang budak tuyu telah dijanjikan tandatangan sekiranya setiap kali sebelum prep petang dan selepas beriadah dia membuat pengumuman ini :

perhatian kepada semua aspuri, jumlah under**** pada jam _____ ini ialah sebanyak ____ helai dan jumpah br* pulak ialah _____helai. sekian terima kasih.

  • aku ialah kakak yang paling tidak kejam. untuk mendapatkan tandatangan aku sangat senang. hanya perlu datang dengan 100 salinan ayat ini : KAK ZEQ CUTE DAN CANTIK. dan aku rasa ia sangat berkesan kerana, sehingga ke saat ini, budak-budak tuyu yang tanpa aku sangka-sangka baru sahaja selesai menduduki SPM menjejaki aku di friendster dan masih lagi memanggil aku kak zeq cute. hahah. silalah jeles.

*bulang = cakap/ulang dalam dialek kedayan.

* tuyu orang yang blur sebab baru datang ke tampat baru, dialek kedayan juga.

untuk membaca sembilan lagi entri tentang aspuri. sila klik sini.

10 comments:

WaWa said...

ok kak zeq cute dan cantik. di smakk kalau nda silap aku, tiada tradisi mengambil tandatangan. haha. so nda ada can la untuk membuli. muahahaa..

w a n t w o b u c k l e m y s h o e said...

hai kak zeq cute dan cantik.

kejam betul sekolah ko zeq. bila sampai buat pengumuman pasal spender utk signature, mmg kejam gila. hehe. cikgu sejarah ko pun kejam. aku dulu mcm ko, sporting je bab bagi sign. benda2 small matter aku tak penah amik port or buli tanpa sebab. tapi kalau ade kes besar, aku akan make sure aku ada di 'mahkamah'.

misoshiru2312 said...

salam zeq..
haha..aku baca entry ni sambil tersenyum2..time orientasi dulu aku rasa aku ndak kejam kot..ndak ingtla apa yang aku buat ngn bdak2 tu..huhu..tapi senior time aku f1 dulu sgt2la kejam(sori abg2 n kakak2)...

ko ingt ka bdak2 yg kena pkai crown yg dibuat dr rumput tu???

AziS said...

hehe zeq...tringt lak zmn2 duk aspuri dulu..mcm2 kn kitanya prangai...nakal tk hengat ;p

Wawa said...

aku selalu berangan nak jadi senior yang ganas dan ditakuti junior,

tapi junior selalu address aku sebagai senior yang kelakar and lawak.

boring kan?

rafshan said...

GILAAAA.
aku ingat aspura suda cukup kejam, rupanya kamu...

ahahhhh.
buntut ehh.
lawak, sakit perut ketawaaaa.
gilaaaaa!!!!

aku rasa kan zeq, waktu si ASAM suruh kita padam buku tu kan, macam tiada jak boys yg suruh junior padamkan utk merekaa.

ndak sangka plak girls begitu...

ishh

sampulnak said...

wawa : sekolah aku d smkats pon teda juga. sekolah baru d sains labuan yang ada tradisi tu.

wan : hahha. bab mahkamah mmg kena ada. masa tu la naklepas geram ndiri sendiri ngan budak2.

rahmah : ha a ingat. aku ingat dia yg bawa daun kepala kesana kemari tu kan. aku mau tulis tapi aku x tau camana mau gambarkan.

azis : ha a, tapi ni la yg best diingat skrg.

wawa : aku pon. aku x masuk kategori garang. kalau aku tanya budak2 drg akan kata aku buat drg rasa macam nak gelak je hari2.

rafshan : aku plak sangka budak boys mmg mati matian buli junior masa orientasi. bagus eh kamu, padam buku sendiri. lupa aku naka dia ASAM. ko rasa dia mash di smsl ambil gambar ka?

faisal said...

rasanya kak zeq yg paling kejam kot,hahahaha...:P dulu time sy masih ada buli2 lagi..stkat kene rendam dalam kolam kat kebun blkng sekolah parans leher kul 12 malam tu biasa,hehehe...:) basuh baju satu lokarpun biasa..diaorg kejam2,hehehe...time kitorang je baik..cuma ada polis datang sekolah bwk kitorang ke balai polis je,hahahaha... *kuang hajo betoi budak yg report polis tuh!!!1

posmen said...

salam kenal..
gelak2 jugak baca entri ni. teringat masa jd senior dulu2.. :)

sampulnak said...

faisal : korang lagi kejam, mendera org berendam hahaha

posmen : hi, salam kenal. keep on reading, kalau ada masa nnt ada season 2 episod 2 pula.