Tuesday, 7 August 2007

Pernah Sampai ke Malaysia?

Aku sudah lama berhenti bermain MiRC. Minggu lalu, Shafiqah dan Hanisah datang ke Bath. Mereka sedang ketagih berMiRC rupanya. Mereka menyebabkan aku berMiRC semula juga.

Aku sudah lupa kenapa aku berhenti chatting dulu. Semalam baru aku teringat, selepas perbualan yang membuatkan aku terguris dan bingung selalu muncul semula.

dia : assalamualaikum
aku : waalaikumussalam
dia : asl pls
aku : 21 f sabah. ko?
dia : sabah... jauhnye... sabah di mana bah?
aku : hehehe.....semporna, asl?
dia : 23 m perak. aku ada kawan orang sabah.
aku : ye ke? siapa? mana tau aku kenal.
dia : dia orang bintulu.
aku : bintulu? bukan sarawak ke?
dia : eh, salah... sorry.
aku: tak pe. tak pe.
dia : ko penah sampai ke Malaysia ke?
aku : pernah. aku tinggal di Malaysia.
dia : ye ke? kat mana?
aku : lorrrr... sabah kan kat Malaysia.
dia : hehehe... mana-mana je........

Setelah 44 tahun. kenapa masih ada yang tidak tahu fakta geografi yang sangat mudah ini?
Sabah dan Sarawak ialah sebahagian daripada Malaysia.

Semenjak tadika sampai ke universiti, aku diberitahu oleh buku teks Sabah ialah salah sebuah negeri di Malaysia. Mungkin buku teks di Borneo dan semenanjung berlainan. Mungkin.

Oh ya, satu lagi petikan MiRC untuk semua

XXX : kat sabah pakai matawang apa bah?
aku : PESO.

14 comments:

wawa said...

duh.

siapakah dia jejaa 23 tahun yang ignorant itu?

i hate mirc since i hate talking to strangers, i mean total strangers.

mirc ni based on a very random based algorithm.

btw, i'll be going to KK again next week. :)

Anonymous said...

hahaha.. biasala tu.. segelintir org semenanjung mcm nda tau yg sabah sarawakni adalah salah satu negeri dlm malaysia.. tu hari aku ada jumpa seorang PENSYARAH, dia pun mcm bingung2 samada sabah sarawakni dlm malaysia ka nda..

echah_syed said...

........

WaWa said...

okeh! untuk orang macam ni, kau patot cakap, "YOU MORON!" SHIT betol! aku benci tu kalo jumpa orang gitu~ bikin kasi naik darah aku jak.. eiii.. s*al! KENAPA AH, SUDA 50 TAHUN MERDEKA, DIAORNG MASIH LAGI BERPIKIRAN BODOH MACAM NI? MACAM NDA BELAJAR JAK DI SEKOLAH!

kalo aku ungkit balik ni, KAYU BALAK-KAYU BALAK dari BORNEO la yang di angkut pegi federal, KASI MAJU, KASI CANTIK tu KL dan negeri2 di SEMENANJUNG, SAMPAI BORNEO botak ditebang, tapi masih ada MENTALITI sesetengah orang2 SEMENANJUNG yang BANGANG! nda BERSYUKUR betul!

kalo TIADA SABAH & SARAWAK, diaorang pikir MALAYSIA ni akan JADI malaysia kah? HAH? kalo masih begini MENTALITI SESETENGAH orang semenanjung, BAIK BORNEO terus berada dlm PEMERINTAHAN BRITAIN. sekurang2nya ko boleh jawab, "KAMI PAKAI MATAWANG POUND!".

sorry, aku emosi btol. aku SENSITIF ni jumpa org2 gini! ARGHH!!

sampulnak said...

wawa : entah lah sapa.... lepas tu malas sdh mau layan.

anon : kalau aku, aku tembak jak pensyarah tu... muahah

wawa : so true..... buka sorang jak aku jumpa prg macam ni.... aku pernah kena tanya real life lagi. masa tu mmg berasap juga la aku rasa.

sankai said...

hummm...org² mcm ni mengaku merdeka..tapi sebenarnya tidak tau apa2.....

merdeka is coming..aku sedang kumpul artikel dan idea utk entry 31 august...

kaSyah said...

hurmmm...aku xpenah jumpa lagi org semenanjung tak tau sabah@sarawak kt mesia ni. kalo ada, meh aku buang negarakan..haha

Precious said...

hehehe teringat masa masuk kolej bah ... masa tu first time datang KL lah. pastu sabah ku pekat lagi tu. abis masa tuh macam ... bahapa aku berkari ikut bahasa semenanjung kan. pastu kan ada satu perempuan ni, dia boleh pi tanya aku, sabah ada shopping mall kah? aku macam tingu dia atas bawah aku cakap sama dia ... KLCC jak ndak ada di sabah tu. pastu aku teringat lagi satu kali tu ada lecturer aku ndak tau apa tu yang dia ajar tapi dia tersebut seluruh malaysia termasuk sabah dan sarawak. aku punya mengamuk masa tu ... terus jak aku sound "sabah dan sarawak memang dalam malaysia ... tak perlu tambah ayat termasuk" muka nya terus jadi macam buduh. pastu ... di kasinya aku gagal. sial ... tapi ndak pa .. yang penting puas hati!

the sabahans and the sarawakian always thought that we are malaysians tapi the semanjungs alwyas thought us as the outsider. almaklumlah .. dulu durang masuk sabah sarawak mesti pakai passport bah kan ... mengkali durang ingat tempat kita ni luar negara! buduh! ndak baca sejarah kah apa! benci aku. babal!

er .. sorry ah ... jadi emo pulak. jan marah!

sankai said...

hahaha..rilek kau bah..memang begitu..kecacatan durang tu....

e'ca said...

Uh...aku ingat pupus suda org cm ni......

real life aku bnyk kali juga jmpa kes mcm ni....tapi ada yg +ve gak....(kalu pk balik jaman tu mau tawa pn ada)

(-ve)
dl ada sorg bdk lelaki (bakal cigu) tnya kwn aku M(s'wakian).....kwn aku H(org s'gor ) rapat dgn bdk lelaki ni dia ckp la "eh, H pnh pg rmh M kn", 'D s'wak ada keta ke' yala masa tu dlm keta. aku tgok mk kwn aku mcm bom mau meletup dia ckp apa 'xde la ada keta sorong je, kalu aku pnt H tlg tlak,kalu H pnt aku plak tolak', atu ya muha c kwn jd lain....

(+ve)
satu plak aku jmpa pkck kantin aku, aku ckp la 'eh kuih cara (mkanan kegemaran)', jd pkck tu tnya la, ''adik org mana?', 'sabah' dia tnya lg 'sabah d mana?' 'labuan''eh labuan kan wilayah....' ceh aku pula yang t'supan sendiri.....rupnya pkck tu ingat aku urg kedah, ya la dgn bnggny aku kalu ckp malaya pyh urg mau cm tp i still love b'nei lgg (aku d bsrkn dgn bhsa ini0 n sbh jg...n ia pnh p sabah n labuan jg....x-tentera

pkck2 pn tahu m'sia sbnr, cigu 2 plak mcm pa jak. pa pn bila aku bkl menjejak suku abad ni aku thnk +ve jg, sb aku pn mcm dorg mana pas kedudukan pulau2 trknl d malaya, p.pngkor ka, redang ka yg s'ltn p utara yg utara p p.timur, sib bek langkawi & p.png aku tau d mana.....

pd pndpt aku, ia t'pulang pd diri msing2 mau up-date kn ilmu n p'alaman. kalu ada golongan mcm ni kita la yg ptut sedarkn dorg dari koma....

sampulnak said...

mey be it's the flaw in the eduction system, we just never care what happening around the globe. jangankan around the globe, di malaysia jak pon kita malas mau ambil tau :(

Precious said...

school books says a lot about sabah and sarawak is part of malaysia. but then again kan, macam mana mo educate urang bah, even menteri pun kadang tersebut .. " kita akan mengadakan rombakan secara besar besaran ... ini termasuklah sabah dan sarawak" hayo ... kalau menteri pun buli cakap begitu ... apa lagi rakyat biasa? bah .. jadi panjang pulak isu ni nanti. ada jua kita ni dikenakan ISA. siuknya dapat menaip bahasa sabah. rindunya mo pulang. kg sim sim ku tercinta!!!!! ishh .. sedapnya tu sayap ayam kan? pastu ikan basung guring. nasi kuning. uina... mulik nah aku!!!!!

Munie said...

hi,

i terbaca entry ni dr link from bibah's blog. sgt ignorant la org tu. suda 23thn tu. tah hape2 btol. btw. im not sabahan. but i just LOVEEEE SABAH to bits! semporna that is. as its close to sipadan mabul n kapalai ;)

SABAH ROXXX! ;)

syida said...

zeq..this entry really crack me up!hehehe..but,after reading the other comments,wow,ramainye marah2. Dulu time tggl kt Lbn,kdg2 org tanya sy soklan "Bile nak balik malaysia?" I was,like, "huh?? Labuan kan in Malaysia" Mcm la sy ni tggl overseas.Huhu. Tp kan zeq, just bcoz they think like that,doesnt mean all Semenanjung-ans like me think like that too. Some of us do know Labuan/Sabah/Sarawak are in Malaysia. Making a generalised judgement solely based on encounters with these ignorant ppl doesnt sound fair.

Tp kan zeq,after tggl kat sn..ramai igt sy org Sabah. Hehehe.

p/s: i'm thinking of blocking u-know-who.